Ambulante handel Preshoekbos
Om bezoekers van de domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid de kans te geven om iets te eten of te drinken, doet Natuur en Bos een oproep naar ondernemers voor het uitbaten van een eet- en of drankstand op een plaats toegewezen aan het Preshoekbos
Gebied: Preshoekbos
Gestaag maar zeker krijgen de inwoners van Marke, Lauwe en Aalbeke opnieuw een groene oase voor rust en ontspanning. Je kunt op vele manieren van dit aantrekkelijk stukje natuur genieten: mountainbiken, spelen, fietsen… Het kan allemaal in het Preshoekbos, dat ondertussen iets meer dan 140 hectare groot is. Terwijl je onderweg de veelkleurige vlinderpracht bewondert. Meer hoeft dat niet zijn.
Om een stad leefbaar te houden is het nodig dat er plaatsen zijn waar de mens tot rust kan komen. Daarom kreeg het Preshoekbos, gelegen tussen Marke, Lauwe en Aalbeke, een heuse facelift. Sinds 2009 beheert Natuur en Bos delen van het Preshoekbos, 75 hectare daarvan zijn ondertussen al bebost, maar dit wordt nog uitgebreid tot 250 hectare.
Er werden vooral inheemse bomen aangeplant zoals zomereik, gewone es, zwarte els, haagbeuk, berk en beuk. Rond het bos vind je struiken zoals Gelderse roos, veldesdoorn, meidoorn, sleedoorn en hazelaar. Zij beschermen de bospercelen tegen betreding en zorgen voor hogere natuurwaarden. Brede dreven doorkruisen de aangeplante percelen.
Vooral de vrijgekomen akkers en weilanden in het Preshoekbos werden beplant. De natuurwaarde van die gronden is laag, maar de ecologische waarde zal toenemen met de ouderdom van het bos.
Ter hoogte van de Keizerstraat in de gemeente Marke ligt een bloemrijk stukje natuur. Breedbladige wespenorchis, aardaker, donderkruid, duizendblad, Sint-Janskruid en massa's knoopkruid toveren deze helling tijdens de zomer om tot een prachtig kleurenschouwspel.
Ieder jaar duiken nieuwe dieren op in het Preshoekbos. In de bosranden zie je vlinders als oranjetipje, landkaartje, bruin blauwtje, icarusblauwtje, oranje luzernevlinder, bont zandoogje en sleedoornpage. Patrijzen voelen zich er piekfijn. Ook haas, konijn, wezel, hermelijn en vos vinden hun plaatsje in het vernieuwde landschap.
Plaats
Voor de organisatie van deze standplaats krijgt de concessionaris de toelating om op een locatie in samenspraak bepaald met de boswachter de ambulante activiteiten uit te voeren.
Criteria
Bij het intekenen dient de handelaar op volgende vragen te antwoorden:
Duurzaamheid (verpakking, producten, verkoopstand, afvalbeleid, …) - 30 punten.
Welke prijs wordt er voor de standplaats geboden (excl. BTW). Deze prijs is bovenop eventuele gemeentetaksen - 70 punten.
De handelaar stuurt zijn vergunning van het FAVV, machtiging ambulante handel, verzekeringspolis BA en brandrisico t.o.v. derden en bewijs van inschrijving in het handelsregister mee.
Voorwaarden
Bij gebruik generator: maximum 70 dB(A).
De handelaar houdt de omgeving in een straal van 25 meter rond zijn kraam proper. Hij voorziet voldoende vuilnisbakken en neemt afval terug mee naar het bedrijf.
De handelaar zet geen vaste banken, stoelen, meubilair rond het kraam.
De handelaar mag het verkeer niet hinderen.
Duurtijd
De standplaats wordt toegekend voor 3 jaar van 1/04/2024 t.e.m. 31/03/2027. Indien de contractvoorwaarden overtreden worden, kan Natuurinvest of Natuur en Bos het contract eenzijdig verbreken zonder dat er een schadevergoeding kan geëist worden. Net als wanneer blijkt dat de handelaar niet voldoet aan de antwoorden op de selectiecriteria die hij gaf bij inschrijving.
Biedingen
De geïnteresseerden kunnen een bieding doen. De uiterste datum voor het indienen van een bieding is vastgelegd op 11 maart 2024 om 11u.
Biedingen worden digitaal doorgemaild naar martzen.frans@vlaanderen.be met onderwerp: Bieding Preshoekbos - naam_van_indiener.
Bijkomende informatie
Bijkomende vragen kunnen enkel via e-mail worden gesteld aan Martzen Frans.