Natuurinvest start de oproep om een concessie te verlenen voor de exploitatie van de bijenzone in de Museumtuin.
Geïnteresseerden kunnen hun interesse kenbaar maken bij Hilde Groenweghe (hilde.groenweghe@vlaanderen.be). Ze ontvangen dan indien nodig meer uitleg over het goed en het proces. Een bezoekmoment kan georganiseerd worden op afspraak.
Biedingen dienen uiterst op 12 maart 2025 om 11u per e-mail opgestuurd worden naar
Natuurinvest
T.a.v. Hilde Groenweghe
hilde.groenweghe@vlaanderen.be
Het biedingsdocument bevat de persoonlijke informatie over de kandidaat en duiding over de onderstaande criteria. De biedingen worden vervolgens beoordeeld (zie puntenverdeling bij criteria) en na eventuele onderhandeling gegund aan de meest geschikte kandidaat. In uitzonderlijke gevallen, bij onvoldoende gunstig resultaat, wordt er beslist om niet te gunnen en wordt de procedure verlengd of aangepast.
Criteria
Bij het intekenen dient in het biedingsdocument over volgende onderwerpen duiding gegeven te worden:
- Educatief aspect, publiekswerking - 40 punten.
- Ervaring - 30 punten.
- Lokale werking - 30 punten.
Invulling
Natuurinvest zoekt een gegadigde imker om bijenkasten te plaatsen in de bijenzone in de Museumtuin van Gaasbeek. Deze zone bevindt zich in de Museumtuin van Gaasbeek naast de bewaarschuur. De gegadigde plaatst minstens 2 en hoogstens 4 bijenkasten in deze zone.
In de Museumtuin worden educatieve en publieksactiviteiten georganiseerd. Hiervoor wordt medewerking gevraagd van de concessiehouder. Materiaal voor activiteiten ter beschikking stellen wordt zeer gewaardeerd (bvb potten honing, zodat de kinderen kunnen proeven, honingraten,…).
Voorbeeld activiteiten 2025:
- Op zondag 4 mei en zondag 1 juni worden kinderactiviteiten georganiseerd rond kruiden, bijen en vlinders. De concessiehouder kan hiervoor input aanleveren of aanwezig zijn tijdens de activiteit voor een demonstratie.
- Op 14 september vindt de Dag van de Museumtuin plaats (Open Monumentendag). Aanwezigheid op deze dag met een stand. Verkoop van producten is toegestaan.
De bijenkasten moeten zichtbaar zijn voor het publiek tijdens de openingsperiode van de Museumtuin: van 1 mei tot 31 oktober.
Er wordt voorkeur gegeven aan een lokale imker met aangetoonde ervaring in de regio.
Omgeving
Het kasteelpark van Gaasbeek ligt in de Vlaamse groene rand van Brussel en beslaat 49 hectare, gespreid over de gemeente Lennik. In het ‘oude’ bosgedeelte van het park van Gaasbeek vind je eeuwenoude beuken en zomereiken. Daarnaast is er een rijke flora met soorten als bosbingelkruid, slanke sleutelbloem, ijle zegge en borstgierstgras. Op plaatsen met een eerder zure bodem groeien braam, adelaarsvaren en wilde kamperfoelie.
Ruim 70 verschillende vogelsoorten kan je hier bewonderen. Vooral bosvogels zijn talrijk, zoals boomklever, matkop, groenling, glanskop, spotvogel en grote bonte specht. Overal in het park zijn nestkastjes en uilenbakken aangebracht die een verblijf voor onze gevederde vrienden extra aantrekkelijk maken.
In en om de vijvers leven talrijke amfibieën en inheemse vissen die een ware delicatesse zijn voor de ijsvogel en reiger.
In het park van Gaasbeek vind je de Museumtuin. Met kennis en passie bouwde Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. Je kunt er de fruitbewaarplaats-oud-model bezoeken, de bijenkasten ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland.
De Museumtuin is geen renovatie van een bestaande tuin maar een volledig nieuwe realisatie, naar het model van een kasteeltuin van rond het jaar 1900. De tuin is ontwikkeld om een ode te brengen aan onze tuiniers die tussen 1860 en de Tweede Wereldoorlog toptuinders van wereldklasse waren. Zij ontwikkelden teeltmethodes en planten die wereldwijd belangstelling wekten. De tuin neemt je terug naar dat roemrijk verleden. Groene spitstechnologie uit een tijd toen chemicaliën en moderne technologieën land- en tuinbouw nog niet bereikt hadden. Kennis en vaardigheden uit die gouden periode vormen de rode draad in de Museumtuin.
Je vindt er groenten, kruiden, bloemen, heesters en bomen die ruim 100 jaar geleden in grote tuinen te vinden waren. Onze tuiniers zaaien, planten en verzorgen ze zoals de hoveniers van toen.
De Museumtuin bestaat uit zes compartimenten:
- Een siertuin met oranjerietuin. Aangelegd in een 'Italiaanse' sfeer, passend bij de stijl van de restauratie die het kasteel in de 19de eeuw onderging.
- Een moestuin, verdeeld in vier quadranten, met een naar het zuiden gerichte serre, koude bakken en perken voor bloemen en kruiden. In het midden een kruisgang met laagstam. Tegen alle muren groeit leifruit in verschillende variëteiten en leivormen.
- Een tuin voor kleinfruit en vijgen, met een kruisvormige loofgang met leifruit. Er is ook ruimte voorzien voor de nationale collectie Draps en Hartman hortensia's.
- Een boomgaard met een regionale collectie pruimen op halfstam.
- Een boomgaard met vijftig hoogstambomen, typisch voor het aanbod aan fruit in een Pajottenlandse boomgaard omstreeks 1900.
- Een boomgaard die de evolutie van de professionele laagstamcultuur toont van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag.
De Museumtuin is +/- 2,5 hectare groot. Hij is omgeven door muren in veldovensteen en afgeschermd met haagbeuk. In dergelijke besloten tuinen heerst een eigen gunstig microklimaat. De binnenkant van de muren is wit geschilderd om een maximum aan warmte en licht in de tuin te laten stralen.
Beschrijving
Adres: Museumtuin van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek
De bijenzone bevindt zich naast de bewaarplaats in de Museumtuin.
Wegbeschrijving:
Met de wagen: Vanuit Gent, Antwerpen, Brussel: grote Brusselse ring, afrit 15a Lennik/Erasmus, richting Vlezenbeek. GPS coördinaten: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek.
Met de lijnbus: Vanuit Brussel-Zuid, lijn R42 (Gaasbeek-Leerbeek), halte 'Kasteel van Gaasbeek'.
Met de metro: Vanuit Brussel, Lijn 1 B tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus R42 (Gaasbeek-Leerbeek), halte 'Kasteel van Gaasbeek'.
Met de fiets: Fietsenstalling op de parking in de Kasteelstraat.
Parking: De ruime en gratis parking ligt in de Kasteelstraat, naast het domein van Gaasbeek.
Situatieplan:
Beknopte info domeinconcessie
De bijenzone in de Museumtuin ligt in een openbaar domein zodat het klassieke huurrecht niet van toepassing is.
De zone wordt ter beschikking gesteld aan een private partij in de vorm van een grondconcessie.
De concessie loopt voor een periode van 5 jaar. Ze is telkens verlengbaar en dit conform de voorwaarden van de overeenkomst van de domeinconcessie.
De concessiehouder aanvaardt het goed in de staat waarin het zich bevindt.
Meer info