Vastgoedconcessies
Op heel wat schitterende locaties in Vlaanderen beheert Natuurinvest (onder de naam Natuurlocaties) diverse gebouwen voor het Agentschap voor Natuur en Bos: hoeves, kastelen, boswachterswoningen ....
Deze gebouwen stelt Natuurlocaties ter beschikking van exploitanten van zachte recreatie of natuurbeleving. Zo kunnen wij een optimale invulling en beheer van het gebouwenpatrimonium verzekeren.
Wat is een concessie?
Natuurinvest stelt gebouwen ter beschikking aan een private partij in de vorm van een domeinconcessie. De concessionaris baat de goederen uit voor private doeleinden en op eigen risico. De uitbating of bewoning geeft het best een meerwaarde aan de groene omgeving, houdt rekening met de natuurreglementering en brengt geen verstoring voor de omgeving met zich mee. Bij een concessie van openbaar domein aanvaardt de concessionaris het goed in de staat waarin het zich bevindt en neemt hij de volledige onderhoudsplicht op zich.
Waarom zijn de gebouwen niet onderhevig aan het klassieke huurrecht?
De panden liggen in een schitterende en unieke omgeving, overwegend in openbare domeinen, zodat het klassieke huurrecht, handelsrecht of pacht niet van toepassing zijn. Ze worden ter beschikking gesteld aan een private partij in de vorm van een domeinconcessie.
Voor wie is een concessie bestemd?
Iedereen kan zich aanbieden voor een concessie, zowel private personen, vzw’s, gemeentes, als bedrijven. Het is belangrijk dat er gehandeld wordt met respect voor de natuur en dat de specifieke voorwaarden waaraan een concessie moet voldoen nageleefd worden.
Hoelang duurt een concessie?
De duur van de concessie varieert van 1 tot maximaal 15 jaar, weliswaar verlengbaar. De duur hangt o.a. af van de staat waarin het goed zich bevindt, of van de maatschappelijke waarde van de invulling, en/of van de inrichtingsplannen van het omliggend domein.
Hoe verloopt de procedure?
Eerst voert Natuurinvest een informele marktverkenning uit waarin er gepeild wordt naar de specifieke marktinteresse voor een bepaald goed en voor het kader waarbinnen dit goed kan gevaloriseerd worden.
Daarna komt er een officiële oproep tot kandidaatstelling en kunnen geïnteresseerden hun bieding indienen tegen een specifieke datum. De bieding bestaat uit een inhoudelijk concept dat aantoont dat het voorstel solide is en goed kadert in het pand en de omgeving (incl. business plan indien van toepassing) en een financiële bieding in de vorm van een voorstel van maandelijkse concessievergoeding + een voorstel van investering in het pand (indien van toepassing).
De biedingen worden vervolgens beoordeeld en na eventuele onderhandeling gegund aan de meest geschikte kandidaat. In uitzonderlijke gevallen, bij onvoldoende gunstig resultaat, wordt er beslist om niet te gunnen en wordt de procedure verlengd of aangepast.
De duur van deze procedure varieert van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de omvang van het project en de marktinteresse.
Wanneer kan een concessie in oproep bezocht worden?
Bezoekdagen worden meegedeeld op de website. Indien deze datum niet mogelijk is, kan er contact genomen worden met Jacinte Monsieur.
Wat gebeurt er wanneer de concessie afgelopen is?
Bestaande concessionarissen hebben een dubbel voorkeurrecht bij vernieuwing van de concessie:
- Indien Natuurlocaties na afloop van de concessie de goederen verder wenst te valoriseren, kent zij na afloop van het oorspronkelijke concessietermijn aan de concessionaris een recht van voorkeur toe om een nieuwe concessie te verkrijgen tegen voorgestelde concessieprijs en –voorwaarden.
- Indien de concessionaris deze voorgestelde voorwaarden niet aanvaardt, zal een nieuwe oproepprocedure worden opgestart, maar behoudt de concessionaris de voorkeur om de concessie alsnog aan het hoogste bod te aanvaarden.
Wie is verantwoordelijk voor de bouw- en/of exploitatievergunning voor de specifieke concessie?
De concessionaris is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en bekomen van de verplichte vergunningen voor een eventuele verbouwing en/of voor het uitoefenen van een (vergunningsplichtige) activiteit. De concessionaris kent zelf alle details van de plannen en activiteiten die zijn project beoogt en is dus het beste geplaatst om de aanvraag hiervoor in te dienen. Waar mogelijk zal het team van Natuurlocaties de nodige ondersteuning bieden.
Waar kan je terecht?
Voor verdere informatie omtrent vastgoed en concessies kan u contact opnemen met:
Alle oproepen van nieuwe concessie vindt u op deze pagina. Indien u graag op de hoogte gehouden wordt van nieuwe concessies, kan u zich hier aanmelden.